Jak przechowywać żywność w profesjonalnej gastronomii?

Stosowanie pojemników do przechowywania żywności, inwestycja w wysokiej jakości urządzenia do mrożenia i chłodzenia, a także w pakowarki próżniowe to zadania dla właściciela lokalu gastronomicznego. Dzięki nim wydłużysz okres przydatności do obróbki i spożycia. Podpowiadamy, jak najlepiej dbać o produkty spożywcze.

By nie marnować w restauracji czy barze jedzenia i zapewnić mu najlepsze przechowywanie, trzeba zainwestować w odpowiednie sprzęty oraz akcesoria. Poniżej opisujemy te urządzenia, w które warto zainwestować – jak m.in. szafa chłodnicza czy regały ze stali nierdzewnej.

Urządzenia i akcesoria gastronomiczne do restauracji

Należą do nich między innymi witryna i komora chłodnicza, szafa mroźnicza, pojemniki na żywność, pojemniki termoizolacyjne, a także wydajne i solidne pakowarki próżniowe. Warto też zainwestować w akcesoria do transportu – kociołki, wózki czy torby termoizolacyjne, jeśli dana restauracja oferuje także dania na wynos. Podczas podróży ważne jest też ich właściwe przechowywanie.

Meble ze stali nierdzewnej

Ważnym elementem są też solidne i wytrzymałe meble ze stali nierdzewnej – jak m.in. regały, szafki, półki dostępne w hurtowniach w różnych rozmiarach. Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze sprawi, że produkty spożywcze zachowają świeżość i jakość. Z kolei blaty i stoły posłużą do obróbki żywności, są one łatwe w czyszczeniu i stanowią must have w każdym lokalu.

Urządzenia do mrożenia i chłodzenia produktów spożywczych  

Szafa czy komora chłodnicza, lady mroźnicze, nadstawki chłodnicze, witryna chłodnicza, różne stoły, zamrażarki szokowe oraz lodówki do napojów to wydajne i solidne urządzenia, które są na liście niezbędnych w każdym lokalu gastronomicznym. Profesjonalne urządzenia doskonale spiszą się do przechowywania żywności w niskich temperaturach.

Dodatkowo możesz zainwestować w chłodziarki z zamrażalnikiem, chłodziarki do napojów, chłodziarki na wino, kostkarki do lodu i schładzarko-zamrażarki szokowe do szybkiego zamrażania. Bogata oferta tego typu urządzeń pozwoli wyposażyć daną restaurację czy bar jak najlepiej i zgodnie z potrzebami.

Less waste – trend ekologiczny i sposób na zysk

Odpowiednie warunki do magazynowania żywności sprzyjają też postępowaniu zgodnie z zasadą less / zero waste. Dzięki temu marnujemy mniej. Wykorzystanie produktów w całości ma kluczowe znaczenie. Z kolei szczegółowa analiza strat pozwoli obniżyć marnowanie żywności, a także stratę pieniędzy. Wpłynie też korzystnie na obroty danego lokalu.